Vreemde kronkels & De wervelwind

Vreemde kronkels is het ervaringsverhaal van Ingeborg Kuys over de chronische darmziekte colitis ulcerosa.  Deze ziekte werd bij Ingeborg in 1999 geconstateerd. In eerste instantie was hier, m.b.v. medicatie, goed mee te leven. In 2003 kreeg zij haar tweede grote opvlamming die steeds heftiger verliep. In combinatie met de vier jonge kinderen en een man die veel voor zijn werk buitenshuis was, bleek de ziekte uiteindelijk bijna niet meer te hanteren. Na een lange zieke periode met veel bloedverlies en een steeds zwakkere conditie, werd zij in juni 2004 in het ziekenhuis opgenomen. Al met al lag ze daar bijna zes weken (gedurende de hele zomervakantie van de kinderen) in het ziekenhuis. Sterk verzwakt kwam zij begin augustus weer thuis. M.b.v. thuiszorg, die in het begin iedere dag moest bijspringen, sterkte ze heel langzaam weer aan. Tot het voorjaar van 2005, toen bleek dat zij van de medicatie veel bijwerkingen ondervond. Zoveel, dat zij in het voorjaar van 2005 weer opgenomen moest worden. In totaal 6 ziekenhuisopnames, 10 weken ziekenhuis en 9 maanden verder, had zij nog zo weinig vertrouwen in het functioneren van haar lichaam dat de ziekte ook geestelijk vat op haar en haar omgeving leek te krijgen.

Wat Ingeborg miste was een ervaringsverhaal van een medepatiënt. Daarom besloot zij (samen met haar arts) tijdens een consult om het zelf maar op te schrijven. En dat deed ze. In 3 weken tijd, gedurende de zomervakantie in Spanje. Zo zat zij een paar weken later weer in diezelfde spreekkamer met een hoogst verbaasde dokter.

Het boek, dat werd gepresenteerd op 6 april 2006, werd een groot succes. Het werd in Nederland en België door wereldwijd gevestigde farmaciebedrijven aangeschaft om als relatiegeschenk onder maag-darm-leverartsen en verpleegkundigen in Nederland en België te verspreiden.

De wervelwind

De wervelwind is het vervolg op de autobiografie Vreemde kronkels en bij in de nieuwe druk van Vreemde kronkels opgenomen. Dit gedeelte gaat over herstel en balans. Hoe vindt iemand na een lange zieke periode opnieuw de kracht om weer op twee benen te komen staan en zo volledig mogelijk terug te keren in het dagelijkse leven? In dit gedeelte speelt de onzekerheid over haar wel of niet kunnen een grote rol, evenals de altijd aanwezige vermoeidheid en het iedere keer opnieuw maar weer over haar grenzen gaan. Hoe leert iemand omgaan met zijn schaars gespaarde energie?

‘Ik moet bekennen dat ik bij het lezen van je eerste boek soms tranen in mijn ogen had en hierdoor ook weer een andere kijk heb gekregen op kwaliteit van leven bij mensen met IBD, een van de onderwerpen van mijn proefschrift destijds en een onderwerp dat ik bij een aantal promovendi in Maastricht heb mogen begeleiden.’
Dr. Maurice Russel – MDL-arts Medisch Spectrum Twente Enschede

‘Voor verpleegkundigen in opleiding is het zeer aan te bevelen dit boek te lezen. Chronische darmziekten vormen voor veel studenten niet meer dan een theoretisch verhaal in een leerboek. Wat de daadwerkelijke betekenis is van het woordje 'chronisch' wordt door Ingeborg in dit boek op heldere wijze beschreven.’
Gerrit Mol, docent geneeskunde, coördinator HBOV deeltijd, voorzitter examencommissie AGZ-VPK Saxion Hogescholen

Uitgeverij: IKProductions
Derde druk
Winkelprijs: 19,95 euro
ISBN nummer: 97 890 812812 25