boek3

Bijzondere ervaringsverhalen, darmkanker

Voor dit boek heeft Ingeborg dertien ervaringsverhalen van patiënten met darmkanker en mensen uit de omgeving van deze patiënten gebundeld. Ieder verhaal wordt belicht vanuit een verschillende achtergrond.

Hamied Firouztash verliet, samen met zijn ouders en drie broers, zijn geboorteland Iran om in Nederland het geluk te vinden. Enkele jaren later overleed vader aan de erfelijke variant FAP. Twee van zijn vier zoons bleken erfelijk belast. Jonge moeder Miranda Noordermeer heeft de chronische darmziekte colitis ulcerosa en kreeg als gevolg daarvan darmkanker. Bijzonder is het verhaal van Harry Nienhuis die op dit moment kankervrij is, ondanks twee operaties aan uitzaaiingen aan de lever. Annemieke Muller onderging twee keer een zware HIPEC-operatie en Wil v.d. Linde en Hans van Oostwaard ontdekten darmkanker op tijd door mee te doen aan een gezondheidscheck/proefbevolkingsonderzoek. De ouders van Dusty van der Tuin verloren hun zoon op 13-jarige leeftijd aan darmkanker; iets dat maar zelden bij kinderen voorkomt. De flamboyante Elisabeth Gloucester geniet zich gek en reisde, tussen haar chemokuren door, de hele wereld rond. Ans van de Ven en Erie Stoef vertellen hun uiteenlopende verhalen rondom de erfelijke vorm van darmkanker: HNPCC-Lynch. Frank Wanders stelt alles in het werk zijn leven te verlengen, ondanks uitzaaiingen in de lever waarvoor hij nog slechts palliatief kan worden behandeld. De chemo slaat aan en naar omstandigheden gaat het eigenlijk heel goed met Frank. Daarnaast vertellen Daniel de Lange en Frank Sanders over de darmkanker van hun overleden partners actrice Frédérique Huydts en tv-persoonlijkheid Jos Brink.

Aangevuld met de bijdrages van vier vooraanstaande artsen (Prof. dr. Dick Richel oncoloog (AMC), Dr. Evelien Dekker mdl-arts (AMC), chirurg Dr. Joost Klaase (MST) en hoogleraar erfelijke kanker Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge (UMC St. Radboud), is ook deze uitgave van Ingeborg Kuys weer een uniek, compleet boek geworden met bijzondere ervaringsverhalen waar zeer veel behoefte aan is onder patiënten, mensen uit hun omgeving, zorgverleners en studenten in de gezondheidszorg.

Frank Sanders over Jos Brink

Frank Sanders vertelt in zijn verhaal hoe abrupt de dood van Jos kwam, hoe hij dit heeft ervaren, hoeveel vragen hij nog heeft voor de behandelend chirurg en op welke manier hij Jos nog iedere dag mist.

Jos wilde steeds minder mensen om zich heen hebben. Wij leefden de laatste jaren dan ook vrij geïsoleerd. Hij was regelmatig alleen in ons huis in Gelderland. Daar liggen dus ook veel herinneringen. Jos stond mij uit te zwaaien op het pad als ik eerder dan hij terugging naar Amsterdam. Ik vind het mentaal gezien nog steeds een hele klus om naar Gelderland te gaan. Dat doet me heel veel.”

Daniel de Lange over Frédérique Huydts

Daniel de Lange had een relatie met Frédérique Huydts die begon in de zomer van 2005, net nadat de eerste behandelingen van darmkanker leken aan te slaan. Hun relatie was intens en onstuimig, hun liefde was diep. Vanaf de eerste ontmoeting waren zij dag in, dag uit bij elkaar. Tot maandag, 3 april 2006, de dag dat zij overleed. Daniel laat nagenoeg niets onbesproken in het verhaal dat hij op een fantastische manier weet te vertellen. Het werd een ode aan Frédérique waar ook haar ouders zeer van onder de indruk waren. De familie Huydts, die nooit eerder met het volledige verhaal rondom haar ziekte en dood naar buiten trad, toonde een enorme betrokkenheid bij de realisatie van dit verhaal.

Ik heb haar losgelaten nadat het leven uit haar was gestroomd. Ik wilde direct weg en heb dat ook gedaan. Ik heb mijn spullen gepakt, haar vriendinnen op de gang een zoen gegeven, ben in de auto gestapt en weggereden. Ik heb een paar mensen gebeld, ben vervolgens naar de slager en de bakker gegaan en heb een broodje filet Américain zitten eten.
In de auto zette ik de radio aan en hoorde ik het NOS journaalopenen met de mededeling dat Frédérique Huydts was overleden. Nederland was verbijsterd
.”

“Een mooie weergave van ons gesprek en een prachtig stuk. Knap gedaan. Ik ben er blij mee dat het zo integer en zonder melodrama is geschreven.”
Frank Sanders

"Een mooie mix van mensen en verhalen, gevarieerd, ontroerend en ook nog informatief.
Een boek met liefde en respect geschreven!"
Ellen Pieters - actrice (o.a. in De Darmdialogen)

Uitgeverij: IKProductions
Winkelprijs: 19,95 euro
ISBN nummer: 97 890 812812 32 - verkrijgbaar en/of te bestellen in alle boekhandels en via internet.